Nu är vi igång

20130607_195930[1]

Hej

Nu har vi kommit en bit på vägen till att byta omrörare. I fredags så började jag och Sivert förbereda för den stundande tömningen. Tidigare så hade vi grävt ner en balja som vi skulle fylla med självtryck från kammaren och därifrån tänkt att transportera allt bort till den nästan tömda lagringsbrunnen (det sista kördes på fredagskvällen, ingen dålig tajming). 20130607_195955[1]

Men istället för att sitta och rulla fram och tillbaka hela tiden med gödselsläpet så tänkte vi prova att pumpa det igenom bevattningsrör. Det fungerade ganska bra. Vi körde igång tidigt på lördagen efter en sen kväll med att koppla ihop släpet och rören och släppte på gödseln.

20130608_083049[1]20130608_083055[1]

Vi började också släppa lufttrycket på taket så det skulle lägga sig ner för att kunna öppnas på de tre ställen vi behöver ha öppet på. Dock tog det en ganska lång stund, det hade inte lagt sig ordentligt förrän på söndagen.

20130608_083029[1]
Jakob och Henke ”jobbar” ;)-

Vi matade på och i början så sjönk det med en bra hastighet, det var väl cirka 1800 kubik kvar i rötkammaren då vi började tömma ordentligt. Fram på kvällen började det gå trögare, det började bli tjockare och mer fastmaterial. Men en bra grej var att vi hade lyckats blanda ner väldigt mycket av svämtäcket redan under natten till lördagen, så det var anledningen till att det började ta mycket längre tid. Det hela resulterade i att vi helt enkelt fick stå och rensa tämligen kontinuerligt i röret, då det stockade sig och ströp flödet ganska fort.

Samma procedur fortsatte sedan under söndagen. Vi fortsatte att mata ut och började även släppa på taket framåt kvällen. Vi fick även lite extrahjälp en stund vid rensningen av Kajsa Lagergren. Hon tyckte det var skönt att det inte luktar så mycket av den rötade gödseln, av förståeliga skäl.

20130609_163215[1]

När vi slutade på kvällen så hade vi ca 400 kubik kvar och det regnade och åskade. Förutom den kvällen så har vi haft perfekt väder hittills, peppar peppar.

20130610_100551[1]
Måndagen började med att Anders Tankservice kom med två bilar och hjälpte till att suga ur utifrån. Fendten hade försvunnit med de övriga ekipagen till Falköping på söndagkvällen så vi fick köra med den mindre samsontunnan. Det gick lite fortare då vi hade ordentlig spolbil som kunde hålla röret fritt från stopp. Tomas och Christoffer Lindquist från Tomas Tak och Bygg började plocka bort plåtar där danskarna (som levererar och installerar själva omrörarna) ska borra och bulta fast infästningen. Framåt eftermiddagen hade vi kommit så långt att det gick att öppna själva manluckan.

20130610_113519[1]

Därefter var det bara att fortsätta suga ur gödsel. Det hade bildats två stora högar med grus i närheten av varje stor omrörare som vi såg när vi tittade in. 20130610_113432[1]

Nu idag, alltså tisdag, så har arbetet fortsatt med tömningen och nerplockandet av plåtar. Det var mycket, mycket grus i de stora högarna. Så resultatet efter dagen är att ena högen är i princip borta och det är tämligen mycket vatten kvar i tanken. Den andra högen skall tas under morgondagen, då det även ska renspolas och väggarna där omrörarna ska sitta ska tvättas. Själv lyckades jag klanta till det och skar mig i fingret, helt i onödan. Suck..
Men arbetet fortgår och det löper enligt tidsplanen.

Det kommer mer uppdatering i veckan.

Tjarå.

4 tankar på “Nu är vi igång

 1. Kul att få hänga med på er rötkammartömning! På garanterat luktfritt avstånd dessutom… 🙂

  • Hehe.. Jovars även om det är relativt luktfritt så sätter sig väl en del lukt.. 🙂 Ska försöka hinna få upp lite mer bilder ikväll.

 2. Hej
  Intressant att läsa om projektet. Hoppas det går bra för er att få fart på processen igen när ni fyller upp rötkammaren igen. Det är rätt tid på året att göra det iaf. Du får gärna skriva och rapportera hur det går med att få upp temperaturen igen och få fart på biogasproduktionen.
  MVH Henrik Olsson (JTI)

  • Hej

   Jo det hoppas vi också. Förmodligen kommer vi nog få tillsätta värme genom någon panna, men förhoppningsvis slipper vi det. Dock är det ju ganska långt avbrott, vi kan nog inte börja återfylla förrän slutet nästa vecka. Ska rapportera om hur vi kommer åter i drift.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s