Mer än halverat energiförbrukningen för omrörning

Här var det ganska länge sen jag skrev något, har haft att göra med skolan och jobb och allting där emellan, så nånstans på vägen hamnade mitt uppdaterande här väldigt långt ner på att-göra-listan, men det ska jag försöka få bättring på nu!

Till biogasen: Det går som aldrig förr!

För det första så kan vi nu efter några månader verkligen utvärdera de nya omrörarna och de levererar verkligen! Gud så förbaskat skönt efter allt slit. Om problemet innan var att vi inte fick ned det fasta materialet utan fick röra om allt vad vi kunde, så är nu situationen den omvända..

Nu är frågan hur lite vågar vi röra om, utan att det blir för mycket sedimentation? Sivert trixar fortfarande med hur länge vi ska köra omrörningen, hur man ska ställa omrörarna och på vilken nivå de ska vara på. Vi har märkt att vi måste behålla ett svämtäcke så de svavelfixerande bakterierna har nånstans att växa på men om man inte är uppmärksam så är det lätt att röra för mycket så detta bryts. Detta medför att svavelhalten ökar fortare än USA:s statsskuld och vi får snällt dra ner på omrörningen och hoppas att det återställs fort.

Från att ha dragit runt 40 000 kWh i månaden i intern förbrukning är vi nu nere på omkring 20 000. Den tidigare omrörningen drog ungefär 1200-1300 kWh/dag medan vi idag kan klara det på under 300. Siffrorna pratar för sig själva  🙂

På, ett inte alldeles för långt, återseende!

2 tankar på “Mer än halverat energiförbrukningen för omrörning

  1. Kul att du är tillbaka här! Och härligt att höra att omrörabytet gett bra resultat!

  2. Enligt min förståelse så klarade ert tidigare omrörningssystem inte av att röra om tillräckligt även fast den förbrukade betydligt mer el. Den nya systemet fungerar bättre och har därmed mindre elbehov. Tidigare hade ni problem med svämtäcke men nu vill ni ha ett svämtäcke. Kan du förklara detta? Är det en fråga om tjocklek?
    Tack,
    Erik Parmlind

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s